RV Belgica continue metingen (ODAS III)

Gelieve een campagne op de 'Navigatie' tab te selecteren om te beginnen.

Tijdpunt (CET)

Over ODAS

Wat is ODAS III?

ODAS staat voor "Onboard Data Aquisition System". Dit systeem verzamelt, verwerkt en stockeert continue metingen: oceanografische, meteorologische, navigatie (positie, koers en snelheid van het schip) en andere data afkomstig van verschillende meettoestellen aan boord van RV Belgica. Deze metingen worden om de 10 minuten via een satellietverbinding verstuurd naar OD Natuur - Meetdienst Oostende (MDO) waar de gegevens aan de ODAS databank worden toegevoegd.

Welke gegevens worden weergegeven op het visualisatieprogramma?

De gegevens weergegeven in dit visualisatieprogramma vormen slechts een deel van de volledig beschikbare dataset sinds 2004. Het volgende beleid is van toepassing op deze gegevens:

  • Datapunten worden met een interval van 10 minuten weergegeven, ondanks de beschikbaarheid van data met een hogere frequentie.
  • De verschillende parameters van de datapunten worden in de tabelweergave getoond. In de mapweergave is gemiddeld een observatiepunt per uur volledig consulteerbaar.
  • Indien de positiegegevens van een datapunt als "niet betrouwbaar" aangeduid zijn, worden er geen metingen geassocieerd met dat punt weergegeven. Dit heeft een gat in de tijdreeks als gevolg.
  • Indien dezelfde parameter door meerdere sensoren wordt gemeten, wordt getracht om automatisch de meest betrouwbare meting te kiezen.
  • Parameters met een onbetrouwbare kwaliteitsvlag worden niet weergegeven in de resultaten.
  • Sommige parameters werden automatisch berekend op de basis van andere gemeten parameters.

Waarom is het aantal parameters niet constant?

Doorheen de geschiedenis van de RV Belgica is er een stijgende evolutie van het aantal en de kwaliteit van de goed werkende sensoren aan boord. Na de installatie van het "Automatic Underway Measurement System" (AUMS) in 2012 is zowel het aantal beschikbare parameters als de resolutie en betrouwbaarheid ervan gestegen. Alle historische continue metingen van RV Belgica (sinds 1984) worden gearchiveerd bij OD Natuur-MDO. Dit visualisatieprogramma toont voor elk datapunt slechts die waarden waar de automatische kwaliteitscontroleroutines geen problemen hebben ontdekt.

Databeleid

OD Natuur voorziet de online ODAS III gegevens 'as is' slechts voor informatieve doeleinden. De automatisch verzamelde gegevens, die in ‘near-realtime’ beschikbaar gemaakt worden op deze pagina, werden niet onderworpen aan menselijke kwaliteitscontrole en zijn dus niet geschikt voor referentiegebruik. Aanvragen voor grondig gecontroleerde referentiegegevens kunnen ingediend worden bij het Belgische Mariene Datacentrum. De geverifieerde referentiegegevens kunnen voor alle beschikbare parameters op de hoogste mogelijke resolutie beschikbaar, aangevraagd worden. Deze gegevens bevatten ook alle metingen met bekende kwaliteitsproblemen die door toepasselijke kwaliteitsvlaggen aangeduid zijn. Exacte informatie over hoe en met welke apparatuur een specifieke parameter op een gegeven tijdstip werd gemeten is meestal ook beschikbaar.